Gezondheid

DE GEZONDHEID VAN DE NORFOLK TERRIER
De Norfolk Terrier is in zijn algemeenheid een gezond ras. Op dit moment zijn er geen erfelijke ziektes geconstateerd.
In 2002, 2007 en 2010 zijn er onderzoeken naar de gezondheid en gedrag van de Norfolk Terrier geweest. Uit deze gegevens bleek dat het overgrote deel van de honden beantwoordt aan de verwachtingen van de eigenaren. Het gedrag werd als zeer goed ervaren, naar mens – kind en dier beoordeeld. Er werden enkele gebitsproblemen aangegeven, zoals het blijven zitten van melktanden naast de nieuwe tanden, tandplak, een onderbeet en tanggebit.
Ook werd er een patella luxatie gemeld. De knieschijf ofwel Patella glijdt, normaal gesproken in een sleuf aan het onderste gedeelte van het bovenbeen tijdens het lopen. Bij een Patella Luxatie schiet deze van zijn plaats. Daardoor kan de hond niet meer goed op dit been steunen en trekt de hond af en toe met zijn pootje tijdens het lopen.
In het verleden zijn enkele gevallen van levershunt (zie levershunt) gevonden bij de Norfolk Terrier.
Na de laatste enquette zijn er een paar gevallen bekend. De respons van de fokkers en eigenaren die meegewerkt hebben aan het laatste gezondheidsonderzoek viel tegen.
Op de Algemene ledenvergadering in 2014 werd besloten om in plaats van een enquette, een meldpunt in te voeren. Het meldpunt (zie meldpunt) heeft als doel voorkomende problemen van gezondheid en de doodsoorzaak van de Norfolk Terrier te registreren. Daarnaast wordt geinventariseerd welke gezondheidsproblemen voorkomen.
Wanneer in meer dan 1% van de meldingen een bepaald probleem opduikt, schakelt het bestuur een deskundige in om vervolgens in nauw overleg met onze Norfolk fokkers maatregelen te nemen die een plaats krijgen in het Verenigingsfokreglement.
Het Verenigingsfokrelement (zie verenigingsfokreglement) beantwoordt aan de eisen die de Raad van Beheer daaraan stelt.
De fokkers op de fokkerspagina zijn gebonden en comformeren zich met de inhoud van het Verenigingsfokrelement van de Norfolk Terrier Club Nederland.

Het testen van Levershunt in sinds juni 2018 weer verplicht voor fokkers.