
Een gezond ras
Norfolk Terriërs worden zo’n twaalf tot zestien jaar. Het zijn over het algemeen gezonde, sterke hondjes, en er zijn op dit moment geen erfelijke ziekten vastgsteld. Maar het is wel belangrijk om je hondje goed te verzorgen. Geef hem of haar voldoende beweging en let op het gewicht! Norfolkjes houden van lekker eten en komen snel aan als je niet goed oplet.
Vachtverzorging
Laat de vacht bijtijds plukken (of doe het zelf) om ongemak te voorkomen. Aan te raden is om je Norfolk óf twee keer per jaar volledig tot de ondervacht te laten plukken, of drie tot vier keer per jaar te laten ‘strippen’. Bij dat laatste worden alleen de dode haren uit de vacht verwijderd.
Je Norfolk hoeft eigenlijk alleen met shampoo gewassen te worden als hij of zij echt heel vies is. Één keer per week kammen is ook aan te raden.
Gebit
Bij eerdere gezondheidsonderzoeken kwamen soms enkele gebitsproblemen naar boven. Denk aan het blijven zitten van melktanden naast de nieuwe tanden, tandplak, een onderbeet en een tanggebit. Iets om op te letten dus.
Zorg er ook voor dat je de tanden van je Norfolk regelmatig poetst, het liefst iedere dag. Dat kun je prima doen met een zachte babytandenborstel. Een speciale hondentandpasta mag, maar hoeft niet.


Knieschijf
Bij eerdere gezondheidsonderzoeken werd hier en daar ook patella luxatie gemeld. De patella (knieschijf) glijdt normaal gesproken in een sleuf aan het onderste gedeelte van het bovenbeen tijdens het lopen. Bij een patella luxatie schiet de knieschijf van z’n plaats. Daardoor kan de hond niet meer goed op het been steunen en lijkt hij of zij af en toe te hinkelen tijdens het lopen.
Patella luxatie komt wel vaker voor bij kleine hondjes, maar gelukkig zien we het bij de Norfolk weinig. Meer informatie over patella luxatie vind je hier.
Levershunt
In het verleden zijn enkele gevallen van levershunt gevonden bij de Norfolk Terriër. Een levershunt is een aangeboren afwijking waarbij het bloed van de poortader niet door, maar langs de lever loopt. Dat gaat via een afwijkend bloedvat. Hierdoor kan de lever de schadelijke stoffen niet uit het bloed filteren en groeit de lever zelf bij jonge pups ook niet goed.
Sinds 2018 is het testen van levershunt weer verplicht voor fokkers. Meer informatie over levershunt vind je hier.
