Rasstandaard

Land van Herkomst

Engeland.

Indeling F.C.I.

Groep 3 Terriërs Sectie 2 laagbenige Terriër.

Algemene verschijning

Kleine, lage, alerte hond, compact en sterk, korte rug, goed van substantie en bot. Eervolle littekens door het werk toegestaan.

Kenmerken

Een van de kleinste Terriërs, een “duiveltje” voor zijn afmetingen. Beminnelijk van aard, niet twistziek, sterk gestel.

Aard

Oplettend en onbevreesd.

Hoofd en schedel

Brede schedel, slechts licht gerond, met goede ruimte tussen de oren. Snuit wigvormig en krachtig, lengte van de snuit ongeveer een derde korter dan de lengte van de punt van de achterhoofdsknobbel tot de onderkant van de goed duidelijke stop.

Ogen

Ovaal van vorm, diepliggend, donkerbruin, of zwart. Oplettende uitdrukking, vurig en intelligent.

Oren

Middelgroot, V-vormig, licht gerond aan de punten, dicht tegen de wangen naar voren vallend.

Mond

Lippen strak gesloten, sterke kaken, krachtige, tamelijk grote tanden; perfect, regelmatig schaargebit, d.w.z. de boventanden sluiten nauw over de ondertanden en staan recht in de kaken.

Hals

Sterk en van middelmatige lengte.

Voorhand

Droge, goed achterwaarts geplaatste schouderbladen, ongeveer even lang als de bovenarmen. Voorbenen kort, sterk en recht.

Lichaam

Compact, korte rug, rechte bovenbelijning, goed gebogen ribben.

Achterhand

Goed gespierd, goed gehoekte kniegewrichten, sprongen goed laag en van achteren gezien recht, grote stuwkracht.

Voeten

Rond met dikke voetzolen.

Staart

Staart van middelmatige lengte om de hond algemeen evenwicht te geven, dik aan de wortel en naar de punt toelopend, zo recht mogelijk en vrolijk, maar niet overdreven gedragen.

Gangwerk/beweging

Recht, laag, stuwend. Vanuit de schouder recht naar voren bewegend. Goede hoeking van de achterbenen geeft veel stuwkracht te zien. Achterbenen volgen de sporen van de voorbenen, soepel bewegend vanuit de heupen. Goed buigend bij kniegewrichten en sprongen. Bovenbelijning blijft horizontaal.

Vacht

Hard, draadachtig, recht, dicht op het lichaam liggend. Langer en grover aan de hals en schouders. Haar op hoofd en oren kort en glad, behalve lichte baard en wenkbrauwen. Overdreven trimmen ongewenst.

Kleur

Alle tinten rood, tarwekleurig, zwart met roestbruin (black and tan) of grauw (grizzle). Witte aftekeningen of vlekken ongewenst maar toegestaan.

Grootte

Ideale schofthoogte 25-26 cm (10 inches)

Fouten

Iedere afwijking van bovenstaande punten moet als fout worden aangemerkt en de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.

N.B.: Reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.