Levershunt

Wat is een Portosystemische shunt?

Het is een ontwikkelingsprobleem dat zich voordoet in alle kleine terriërrassen. Al het bloed dat afkomstig is uit de maag, de darmen en andere buikorganen, verzamelt zich bij een gezonde hond in de poortader, die in de lever uitmondt. Met dit bloed worden alle stoffen, die in de darmen worden opgenomen, naar de lever vervoerd. Naast nuttige voedingsstoffen worden uit de darmen ook uiterste giftige stoffen in het bloed opgenomen. De lever heeft als taak de giftige stoffen uit de poortader te verwijderen, zodat die niet in het lichaam kunnen binnendringen. Het gezuiverde bloed verlaat de lever via een aantal vertakkingen die samenkomen in de achterste holle ader.
Een Portosystemische shunt (PSS) is een bloedvat dat buiten de lever om- gaat en de poortader direct verbindt met de achterste holle ader, die naar het hart loopt. Een deel van het poortaderbloed stroomt door de shunt (buiten de lever om) naar de achterste holle ader. Daarmee komen ook de giftige stoffen vanuit de darmen direct in het lichaam terecht. Een dier met zo’n aangeboren shunt wordt daardoor langzamerhand vergiftigd omdat de lever zijn werk niet goed doet. PSS kan met een bloed- onderzoek worden ontdekt. Pups met een shunt kunnen worden geopereerd en dan een goed leven tegemoet gaan.

Tijdens de algemene ledenvergadering In juni 2018is met meerderheid van stemmen besloten dat fokkers aangesloten bij de Norfolk Terriër club Nederland weer verplicht zijn te testen op levershunt.

 

Download hier het formulier voor de levershunt controle