Show lopen of aankeuring

Show lopen of aankeuring

SHOW LOPEN OF AANKEURING

Op 3 juni 2018 heeft de Algemene Ledenvergadering het Verenigings Fok Reglement (VFR) goedgekeurd.
Eén van de wijzigingen is, dat naast de kwalificatie Zeer Goed, behaald op een Show, er een aankeuring of fokgeschiksheidkeuring tot de mogelijkheden is gaan behoren.

In het VFR staat nu:

Kwalificatie: beide ouderdieren moeten minimaal 1 x keer hebben deelgenomen aan een door de Raad van Beheer en/of FCI gereglementeerde expositie of op een door de NTCN georganiseerde aan keuring en daar minimaal de kwalificatie Zeer Goed hebben behaald.
Of

Fokgeschiktheidskeuring (aankeuring) beide ouderdieren moeten minimaal één keer hebben deelgenomen aan een fokgeschiktheidskeuring georganiseerd door de N.T.C.N. en daar minimaal de kwalificatie Zeer Goed hebben behaald.

Wat houdt dit artikel in?
Als iemand een nestje wil gaan fokken vraagt de Rasvereniging een kwalificatie Zeer Goed van beidenouderdieren. Zowel de teef als de reu dienen een Zeer Goed op een Show door een bevoegde Terrierkeurmeester te hebben gekregen.
Voor onze rashond de Norfolk Terriër is de tentoonstelling een belangrijke graadmeter hoe het is gesteld met het ras, want de keurmeesters beoordelen niet alleen de Rasstandaard (zie website) en de schoonheid van een rashond, maar kijken ook naar de gezondheid en het welzijn. Shows, maar ook aankeuringen zijn de slechts weinige toetsmomenten van een hondenras!

Waar kies ik voor?
Een CAC show ergens in Nederland (zie de lijst van tentoonstellingen van de Raad van Beheer) of de Jaarlijkse Norfolk Clubmatch, waar jouw Norfolk , in een ontspannen sfeer gekeurd wordt.
Een show vraagt wel enige voorbereidingen: de vacht moet in show-conditie zijn. Geplukt en niet geknipt. De conditie moet optimaal zijn: niet te dik of te mager. Het gedrag: heb je een vrij, blije Norfolk waarmee je ook nog eens geoefend hebt, bijvoorbeeld tijdens ringtraining bij een kynologenclub, dan zal het voorbrengen in de ring goed verlopen. Doe je niets met je Norfolk en zet je hem dan midden in de showring, dan zal hij je aankijken met een blik van “hoe kom ik hier zo snel mogelijk weer weg?” en misschien gaan trekken aan de riem waardoor de keurmeester zijn gangwerk niet kan beoordelen. Dit zal de uitslag van de keurmeester niet ten goede komen. Op een Clubmatch houdt de keurmeester met onervaren eigenaren en hun Norfolks gelukkig wat meer rekening.
Een aankeuring verloopt iets anders. Ook hier kijkt de keurmeester naar de vacht, de conditie en het juiste Norfolk gedrag. Maar nog eens extra naar alle onderdelen van de Rasstandaard. Wat minder naar de show-conditie van de vacht en het show-gedrag van uw Norfolk.

U kunt u alvast de data noteren van de Clubmatch en de Aankeuring.
* De clubmatch op 10 november 2019 in de Hanzenhal in Zutphen
* De fokgeschiktheidskeuring /aankeuring tijdens de familiedag van de Jack Russells op 19 mei 2019. Locatie nog niet bekend.

 

Marisca Brinkmann.