Narcose bij de Norfolk Terriër

Narcose bij de Norfolk Terriër

NARCOSE BIJ EEN NORFOLK.

Helaas is onderstaand artikel, gepubliceerd in het Fokkersbulletin nr. 12 , inmiddels achterhaald. In die zin dat er een Norfolk teefje van net 12 maanden tijdens de sterilisatie niet meer uit de narcose is gekomen. De eigenaar én de fokker zijn in shock en zeer verdrietig over de plotselinge dood. Het kan iedereen overkomen, elke operatie brengt immers altijd een risico met zich mee. Het is dus belangrijk als eigenaar om samen met uw fokker vooraf te overleggen welke afwegingen er zijn om tot sterilisatie over te gaan. En vooral op welk tijdstip u deze sterilisatie laat uitvoeren! Er zijn voordelen: het vermindert de kans op melkkliertumoren, er is geen kans meer op baarmoederontstekingen. Maar er zijn ook nadelen: een groter risico op urine-incontinentie, bij dominante teven kan de dominantie veel erger worden na de sterilisatie, soms zo erg dat de teef niet meer met andere honden overweg kan, het vergroot het risico op botproblemen vooral bij sterilisatie vóór de eerste loopsheid.Dus een goede raad: bespreek uw besluit eerst met uw fokker, neem dit artikel mee naar uw dierenarts en neem dan pas uw besluit om tot sterilisatie over te gaan.
Het bestuur.    

Narcose bij de Norfolk Terriër (op speciaal verzoek van een fokker)

Tijdens de wandeling afgelopen februari werd mij een schrijnend verhaal verteld door een Norfolk Terriër eigenaresse die graag haar teefje had willen laten steriliseren. Haar hondje is op een haar na aan de dood ontsnapt en uiteindelijk niet gesteriliseerd. Haar eigenaresse is terecht ongerust en vandaar dit artikel waarbij ik zal beschrijven waar u op moet letten indien uw Norfolk Terriër narcose nodig heeft.

Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen reageren Norfolk Terriërs “gevoelig” op narcose. In mijn omgeving heb ik diverse verhalen beluisterd en zelf ervaring opgedaan met een eigen Norfolk Terriër. Voor aanvullende informatie voor dit artikel heb ik contact gezocht met mijn dierenarts uit een dierenkliniek te Hoogeveen.

Een operatie is altijd spannende gebeurtenis: uw hond wordt geopereerd en zal narcose krijgen. Natuurlijk heeft u er van te voren goed over nagedacht, eventueel samen met uw dierenarts, of een operatie wel nodig is. Een aantal zaken zoals bijvoorbeeld tandsteen verwijderen onder narcose, is een ingreep wat u met preventief tandenpoetsen had kunnen vermijden.

Voordat u hond onder narcose gaat moet hij worden voorbereid op de operatie. Dit houdt in dat u de hond nuchter houdt vanaf 20.00 uur. Dit is belangrijk omdat als u hond niet nuchter is voor de operatie, hij kans heeft op aspireren. Aspireren wil zeggen dat uw hond gaat braken, zich verslikt en braaksel in de longen krijgt. De dierenarts zal het hart goed beluisteren en eventueel een bloedonderzoek voorstellen om vast te stellen of er ook een verhoogd risico is voor narcose.

Bovendien wil de dierenarts graag weten of uw hond medicijnen gebruikt en zoja welke medicijnen. Deze medicijnen kunnen van invloed zijn op de narcosemiddelen. Het is belangrijk te vermelden of uw hond bepaalde problemen heeft, zoals minder uithoudingsvermogen of minder eetlust. Uw dierenarts wil graag de leeftijd en het lichaamsgewicht weten van de hond.

U brengt uw hond schoon en eventueel gewassen bij u dierenarts en laat de hond nog even goed uit vlak voor de operatie. Hoewel honden niet, zoals mensen, onder antibiotica scherm worden geopereerd en ook minder kans maken op een postoperatieve wond infectie dan mensen,

moet de kans op eventuele infecties worden vermeden. Uw Norfolk Terriër kan narcose krijgen door middel van gas of met een injectie in de bloedbaan. Het voordeel van gasnarcose is dat de hond door het geven van extra zuurstof

snel weer bijgebracht is uit de narcose. De hond wordt beademd (onder narcose

gehouden) met gas door middel van een kapje of een buisje in de keel. Het

nadeel van gasnarcose is dat de hoeveelheid gas wat gegeven wordt niet

nauwkeurig is af te stemmen op de hond.

In deze tijd kiezen de meeste dierenartsen dan ook vaak voor een narcose met

injecties in de bloedbaan. De medicijnen zijn nauwkeurig af te stemmen op de

hond, waarbij gekeken wordt naar de resultaten van bovengenoemde

onderzoeken die de dierenarts vooraf doet. Uw hond krijgt eerst een injectie om rustig te worden. Voor Norfolk Terriërs kan het middel Domitor (Medetomidine) worden gebruikt. Dit maakt de hond rustig en minder gestrest. Daarna krijgt uw hond een injectie tegen de pijn, want

snijden in weefsel doet pijn. Een middel als Ketamine zorgt ervoor dat de hond

geen pijn meer voelt. Wanneer de hond rustig ligt en verdooft is voor pijn kan hij geopereerd worden zonder dat uw hond in de “narcose blijft” en overlijd.

In het geval van een keizersnede is het belangrijk dat de puppen zo weinig mogelijk meekrijgen van de narcose. Dit betekent dat de teef een middel (Methadon) krijgt zodat ze rustig is en verder lokaal wordt verdoofd zodat zij geen pijn heeft wanneer de puppen uit de buik worden gehaald. Ze wordt verdoofd op de plekken waar de dierenarts met het mes gaat snijden. Dit heeft als gevolg dat de puppen helder uit de buik gehaald kunnen worden en de teef snel weer op de been is zodat zij de puppen kan voeden.

Soms maken dierenartsen gebruik van een middel om narcose te antagoneren. Dit wil zeggen dat de hond na de operatie snel weer kan worden bijgebracht. Het is echter beter de hond uit te laten slapen en wakker te laten worden in eigen tempo.

Ik hoop dat ik u met dit artikel voldoende heb kunnen informeren betreft het geven van narcose en om zo het risico van een narcose zo klein mogelijk te maken, maar helaas zal het risico nooit nul zijn. Hoe goed en voorzichtig het ook wordt gedaan. Dit artikel kunt u altijd gebruiken om uw dierenarts te informeren indien uw hond onder narcose gaat. Niet alle dierenartsen zijn op de

hoogte van het fenomeen dat Norfolk Terriërs “gevoelig” kunnen reageren op narcose. Het gaat tenslotte om uw hond, waar u nog jaren plezier van wilt hebben!

Annemarie Roos