HET SHOWEN OP DE CLUBMATCH

HET SHOWEN OP DE CLUBMATCH

Het is weer zover… onze Kampioen Clubmatch (KCM) komt eraan. Op 14 november vindt de KCM plaats vanaf 13:00 In de Hanzenhal (Fanny Blankers-Koenweg 2) in Zutphen. Onze keurmeester is de heer J. Rück uit Oostenrijk. Een echte terrier keurmeester met héél veel ervaring. Een Clubshow is een plezierige, ontspannen show, in een prettige omgeving voor uw Norfolk. En, het is altijd leuk om een keurrapport te krijgen van een Ras-deskundige. Dus van harte welkom in Zutphen.    

Hieronder enkele tips voor het showen van uw Norfolkje.

Het begin
Uw Norfolk moet er verzorgd uitzien. Schone vacht, met schone tanden en korte nagels. Hij moet niet te dun zijn, maar ook niet te dik. De vacht hoort eveneens in een goede show-trimming te zijn. Een volle vacht is ongewenst, net als een te korte vacht. Raadpleeg uw trimmer of trimster. Op de show loopt uw Norfolk met een dun ‘show’ lijntje. Een grove lijn rondom de hals verstoort het uiterlijk van uw Norfolk. Leen desnoods een showlijn van de fokker van uw hond.   

Ik raad u aan op de dag zelf zo vroeg mogelijk aanwezig te zijn. De hond kan dan wennen aan het lawaai. Oh ja, laat u uw Norfolk thuis wel even goed uit! 
Bij binnenkomst krijgt u een catalogus waarin alle Norfolks staan die aan de show meedoen. 

U heeft uw nummer per brief al thuis gestuurd gekregen. Op vertoon van deze brief krijgt u het ringnummer uitgereikt. Dit nummer moet u duidelijk zichtbaar opspelden. Een veiligheidsspeld voldoet prima. U kunt het zich nu gemakkelijk maken door uw meegebrachte bench te instaleren en nog even een laatste borstelbeurt te geven aan uw hond.

Tekstvak:

Het keuren
U loopt met alle andere Norfolkjes van ongeveer dezelfde leeftijd in de ring. Dit gaat op nummer (uw ringnummer). Tijdens het keuren lopen er twee mensen in de ring: de keurmeester en de ringmeester. Wanneer u niet zoveel ervaring heeft, is het goed om op de ringmeester te letten. Hij weet welke honden er op een bepaald moment in de ring moeten komen. Hij roept dit zo luid mogelijk vanuit de ring. Hij wijst u waar u moet gaan staan en helpt u als de keurmeester iets wilt weten. Zo wil de keurmeester altijd weten hoe oud uw Norfolk is.

U zet uw Norfolk zo voordelig mogelijk op tafel. Kijk of de voorpoten en de achterpoten goed stevig op de tafel staan. Dan betast de keurmeester uw hond. Hij wil voelen hoe bepaalde botten lopen. De voorhand, de achterhand, de ribboog en de staart. Hij bekijkt het hoofd en de tanden. Daarbij trekt hij de lippen omhoog (oefen dit alvast thuis). 

Daarna wil de keurmeester het gangwerk bekijken.

U houdt uw hond aan de linkerkant en gaat de ring helemaal rond in draf. Daarna loopt u een driehoek naar de keurmeester toe. De keurmeester kan het lopen, of zoals dat heet ‘het gangwerk’ van voren, van achteren en van opzij bekijken. 

Daarna vraagt de keurmeester om uw hond in stand voor hem neer te zetten. 

Links Lopen
Afbeelding met hond, persoon, zoogdier

Automatisch gegenereerde beschrijving
Free standing dog

Een Norfolk is een “free standing dog”, dat wil zeggen dat de hond vrij staat aan een losse lijn. Trek zijn aandacht door iets (een beloning of een speeltje) in uw hand te hebben. Vervolgens gaat de keurmeester zijn keurrapport dicteren aan de schrijver achter de tafel. Als de keurmeester klaar is met zijn verslag zal hij u verzoeken achter de al gekeurde Norfolks uw plaats in te nemen. De ringmeester zet de bordjes 1, 2, 3 en 4 neer. De keurmeester bepaalt achter welk bordje u gaat staan en vertelt u de kwalificatie die de hond heeft gekregen. 

De kwalificaties voor uw Norfolkje zijn als volgt: Uitmuntend (kampioenschap waardig), Zeer goed (een zeer goede Norfolk), Goed (een goede Norfolk). 

Een pup krijgt géén kwalificatie, maar er wordt een verwachting uitgesproken: veel belovend, belovend.

Lijkt het u leuk om op de clubmatch eens met andere Norfolkjes kennis te maken en bent u benieuwd naar de beoordeling van uw Norfolk? Schrijf u dan in voor 1 november aanstaande!

Heeft u vragen over de inschrijving van de leeftijdsklasse? Neem dan contact op met de showsecretaris die vermeld staat op het inschrijfformulier.   

Wellicht zien we elkaar op 14 november a.s. in Zutphen. 

De wedstrijdsecretaris, 
M. Brinkmann    secretaris@norfolk.nl of bel voor vragen naar 023-5327276. 

(de inschrijving is inmiddels gesloten)