Barn Hunting: de nieuwe uitdaging voor onze Norfolks

Barn Hunting: de nieuwe uitdaging voor onze Norfolks

De Norfolk club gaat, bij voldoende belangstelling, met alle Norfolks op jacht naar muizen en ratten in kokers verstopt. Barn Hunting is in de USA  een hele sport, met competitie en al !! 

Eindelijk hebben wij in Nederland ook een organisatie gevonden: www.Terrierwerk.nl/barn-hunting die ons les wil geven in het speuren. 

Onze Norfolks zijn er ooit op gefokt en hebben nog steeds het jachtinstinct.
Oorspronkelijk komt de Norfolk Terrier uit het oostelijke deel van Engeland, het graafschap East Engeland. Dit in het oostelijk deel van Engeland, ligt aan de Noordzee en doet in veel opzichten denken aan de Nederlandse kust. Het vlakke land, met de graafschappen Suffolk en Norfolk, kent een rijke culturele historie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het graafschap had vruchtbare akkers en weilanden die werden afgewisseld met moerassen en grote stukken ondergelopen land, fens genaamd. Deze fens werden in de 16e eeuw door Nederlandse waterbouwkundigen ontwikkeld. Met als resultaat een “Hollands landschap” met windmolens dat wordt doorkruist met kanalen. Zo werd dit land met zijn vruchtbare velden, de korenschuur van Engeland. De oogsten werden opgeslagen in graanschuren. 

Voor de boeren betekende dit uiteraard veel ongenode gasten, zoals muizen en ratten. Dit was de ideale omgeving voor de fokkerij van een kleine jachthond. Dit is het thuisland van de Norwich- en de Norfolk Terriër. Het land van boeren en paardenfokkers, van stedelingen en studenten. In deze streek werd het karakter van de voorouders van de Norfolk gevormd: een op de baas gerichte, aanhankelijke sportieve terriër, intelligent en moedig. Een hond die dol is op jagen en het onschadelijk maken van ratten, mollen, dassen en andere marterachtigen.

De kleine, wendbare roodbruine hondjes waren dan ook meer dan welkom op de boerenhoven. Ook in die tijd waren er professionele rattenvangers die met hun ruwharige terriërs 

Tekstvak:

naar de zwaar door ongedierte getroffen hoven gingen. De honden jaagden dan een week lang op ongedierte. Soms namen de jagers ze mee in hun zadeltassen om de vos uit zijn hol te drijven, die eerder door de “hounds” onder de grond was gejaagd. Vaststaat dat, door seizoenarbeiders, paardenhandelaren, de kleine rode of zwart-rode terriërachtige hondjes werden meegenomen die gebruikt werden voor het opruimen van de ratten en ander ongedierte. Vandaar ons idee om uw Norfolks te testen en de neus te trainen. Hoe gaat het in zijn werk? Op een afgescheiden gedeelte van een terrein worden tussen strobalen, snoeihout, dennentakken, kokers met tamme muizen/tamme ratten zijn hierin verstopt. We leren, onder deskundige leiding, de honden speuren op deze kokers. De honden worden na een les uitgedaagd om deze op te zoeken, waarbij ze moeten klauteren en tunneltjes passeren. 
Wij houden u op de hoogte! Eerst even afwachten of de corona maatregelen meerdere personen weer toestaan. Houdt de website en onze Facebook pagina in de gaten. 
Wij denken dat in eind mei Barn- Hunting mogelijk is. Als wij een strak tijdsschema aanhouden per deelnemer aanhouden, kan het mogelijk zijn. Wij kijken ernaar uit. .