Eikels zijn giftig voor honden !!!!

Eikels zijn giftig voor honden !!!!

EIKELS ZIJN GIFTIG VOOR HONDEN!!!

Door de droogte van de afgelopen zomer ligt de grond nu al bezaaid met eikels. Normaal vallen eikels pas in het najaar! Deze kleine nootachtige vruchten zijn niet alleen geliefd bieekhoorns. Ook veel Norfolkjes vinden ze leuk om mee te spelen, op te kauwen of zelfs om op te eten. Maar pas op, dit is niet zonder gevaar. Eikels bevatten namelijk een stof die giftig is voor honden.

De giftige stof die voorkomt in eikels is tanninezuur (looizuur). Deze stof is bij een verhoogde dosis giftig voor onze Norfolkjes. Hoe groener de eikel, hoe meer tannine hierin zit en hoe schadelijker de eikel is voor jouw hond.
Te veel tannine kan buikpijn, braken, diarree en verlammingsverschijnselen veroorzaken. Sterker nog: wanneer een hond regelmatig teveel tannine binnenkrijgt, kan dit zelfs tot nierfalen leiden.

Naast het feit dat eikels tannine bevatten, kunnen ze door hun formaat ook darmblokkades veroorzaken. De scherpe schil van de eikel kan het darmslijmvlies gaan irriteren. Een darmblokkade zal altijd operatief verwijderd moeten worden.
Hoe herken je een verstopping bij uw Norfolk? Hij/zij krijgt een opgezwollen buik en je hond heeft weinig tot geen ontlasting.

Straks vallen de kastanjes en de dennenappels van de bomen. Deze zijn niet giftig, maar kunnen ook gevaarlijk zijn. Als deze in hun geheel of gedeeltelijk ingeslikt worden, kunnen zij ook verstoppingen veroorzaken. De dennenappel heeft scherpe gedeeltes en kunnen veel inwendige schade aanrichten.
Dus pas op: niet schoppen tegen deze “herfstvruchten”. Mijn Norfolkje gaat er dan meteen achteraan! Dus laat uw hond niet spelen met eikels, kastanjes en dennenappels. Lukt het je niet om het af te pakken? Probeer het dan te ruilen met een beloningssnoepje.
Je hoeft niet in paniek te raken wanneer jouw Norfolk een paar eikels oppeuzelt, maar voorkomen is beter dan genezen.

Redactie.